Neurofeedback ontmaskerd: feiten en fabels
- rcbesters .
- 1 jul 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 jul 2024
Neurofeedback, een fascinerende kruising tussen wetenschap en hersentraining, wordt vaak omhuld door een sluier van mysterie en misverstanden. In deze blog ontrafelen we de complexe wereld van neurofeedback, door feiten en fabels te scheiden en de kracht van deze techniek te vertellen. Lees wat neurofeedback echt kan doen voor je mentale gezondheid en welke fabels we rustig naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.
Neurofeedback geeft je superkrachten
Nee, helaas, neurofeedback kan je niet leren vliegen of door muren lopen. Wat het wel doet, is je hersenfuncties zoals onder andere concentratie en stressbeheersing verbeteren. Dus, terwijl je geen gedachten kunt lezen, kun je misschien wel beter luisteren naar wat je eigen lichaam je vertelt en daar beter mee om gaan.

Neurofeedback is een hersenmassage
Fout! Neurofeedback is meer een personal trainer voor je hersenen dan een ontspannende massage. Het meet actief je hersenactiviteit en leert je brein hoe het die activiteit kunt optimaliseren door middel van training en oefening. Geen geknede hersenen hier, alleen versterkte hersenen die in balans komen!
Neurofeedback heeft een wetenschappelijke basis
Absoluut correct! "Dat klinkt te mooi om waar te zijn!" Hoewel scepticisme gezond is, is neurofeedback daadwerkelijk gebaseerd op decennia van wetenschappelijk onderzoek. Het is geen voodoomagie of wishful thinking; tal van studies hebben de effectiviteit bij aandoeningen zoals onder andere ADHD, angststoornissen en depressie
aangetoond.
Neurofeedback laat je je emoties uitzetten als een lichtschakelaar
Onjuist. Hoewel het een prachtig idee zou zijn, biedt neurofeedback geen on/off-schakelaar voor je gevoelens. Wat het wel doet, is je helpen je emotionele reacties te reguleren, zodat je niet overweldigd wordt door stress of angst en daar beter mee om kan gaan. Het zou namelijk niet gezond zijn als je in een brandend huis geen angst meer zou hebben om daardoor op de vlucht te slaan.

Neurofeedback kan je concentratie aanzienlijk verbeteren
Helemaal waar! Net als een kat die gefocust is op een laserpointer, kan neurofeedback je helpen je aandachtsspanne te verhogen. En zonder afleiding van ongezonde gedachten in je brein, kan je veel meer uit jezelf halen en komt je authentieke ik meer naar boven.
Neurofeedback is een quick fix
Nee, neurofeedback vereist inzet en tijd. Het is geen snelle oplossing; het is een geleidelijk leerproces voor je brein. Je brein blijft net als je spieren: je moet blijven trainen om in vorm te blijven. Neurofeedback biedt absoluut langdurige verbeteringen, maar regelmatige sessies zijn essentieel om die winsten te behouden. Regelmatig kan ook betekenen dat je na een aantal sessies stopt en dit pas na een jaar weer oppakt. Hierin ben je flexibel en is het belangrijk om bij jezelf op te merken wanneer je brein weer ondersteuning nodig heeft. Dit kan komen door grote veranderingen in je leven, waar je brein zich op heeft aangepast.
Conclusie over de feiten en fabels van neurofeedback
Zoals je ziet, neurofeedback maakt niet alle extravagante claims waar, maar het biedt aanzienlijke voordelen die je mentale welzijn aanzienlijk kunnen verbeteren.
Mocht je interesse hebben om uit te zoeken of neurofeedback iets voor je is, plan dan een gratis online kennismakingscall is. Dan kijken we samen of het bij je past.
Comments